استاندارد کالا در مبدأ و مقصد
یکی از مسائل و دغدغه های مهم در محیط تجارت جهانی امروز بازرسی و اطمینان از مرغوبیت و کیفیت کالاها می باشد. بر اساس قوانین وضع شده از سوی سازمان ملی استاندارد، بازرسی و اخذ استاندارد کالا بخشی مهم در امر واردات و صادرات کالاها می باشد و به خریداران بین المللی این اطمینان را می دهد که آیا تأمین کنندگان کالا به تعهدات قراردادی خود به درستی عمل کرده اند یا خیر. همین امر موجب افزایش رقابت و در نتیجه پیچیدگی امر خرید و فروش برای صادرات و واردات شده است.
اینکوترمز چیست؟
واژه اینکوترمز (incoterms) کوتاه نویس شدهی international commercial terms است. این عبارت در واقع به معنی اصطلاحات بینالمللی بازرگانی است. اینکوترمز به عنوان راهی ارتباطی است که هدفش کاهش دادن سردرگمی میان خریداران و فروشندگان است. این عبارت، گسترهای جهانی را پوشش میدهد و به مرزهای یک کشور، محدود نمیشود. اینکوترمز در واقع تعریف داد و ستد میانِ واردکننده و صادرکننده است. آگاهی از این استاندارد به درک دو طرف از وظایف و هزینهها،خطرات،مسئولیتها و همچنین مدیریت حمل و نقل است که از مرحله پذیرش محصول تا تحویل گرفتن آن، جریان دارد.
تفاوتی ندارد در مرحله ثبت سفارش مشتریان هستید و یا بسته بندی و برچسب گذاری را انجام میدهید تا محموله به نقطه دیگر فرستاده شود. شاید هم همهی این مراحل پشت سر گذاشته شده است و آماده تحویل بار هستید. قانونهای موجود در اینکوترمز به شما کمک میکند بهترین روش را پیش بگیرید و راه را درست بروید. شما با این استاندارد همه مسئولیتها را پیش از ارسال بار تعیین و تقسیم میکنید و هر کس میداند چگونه باید رفتار کند.
چه چیزی باعث میشود که اینکوترمز در تجارت بینالملل جدی بگیریم؟
هیچ کدام از قوانینی که در سراسر جهان برای تجارت تدوین شده است، همچون اینکوترمز، برای فعالان تجارتِ جهانی، قابل پذیرش نیست.
استاندارد کالا با گروه بازرگانی پرشین تجارت دوان
استاندارد کالا و اخذ بازرسی کالا موضوعات مهمی هستند که در زمینه صادرات باید مورد توجه قرار بگیرند. اگر شما می خواهید در زمینه واردات و صادرات کالا فعالیت کنید باید بدانید که اخذ استاندارد به چه صورت است و مراحل بازرسی کالا را به درستی طی کنید. در این مطلب به بررسی تمامی نکات مربوط به استاندارد کالا می پردازیم پس تا انتها با ما همراه باشید.
استاندارد کالا چیست؟
استاندارد محصول یا کالا به مجموعه ای از توافقات تدوین شده ای گفته می شود که کلیه ویژگی های فنی و شرایط دقیق کالا را شامل می شود. این استاندارد به عنوان یک اصل برای اطمینان از مواد و فرآیندهای به کار رفته در تولید و نگهداری کالا در نظر گرفته می شود. در هر کسب و کاری که باشید با مجموعه ای از استانداردها روبرو می شوید اما کسانی که در زمینه صادرات و واردات کالا فعالیت دارند در این زمینه نگرانی های بیشتری دارند.
اهمیت وجود استاندارد کالا
با اخذ استاندارد کالا مرجع مشخصی برای ویژگی های یک محصول به کار برده می شود. اطلاعاتی که از طریق استاندارد کالا در اختیار افراد قرار می گیرد در واقع ایمنی و قابل اعتماد بودن خدمات و محصولات ارائه شده را نشان می دهد. با وجود استاندارد در یک کالا می توان به تمامی مشخصات و قابلیت های محصول اطمینان کرد و کیفیت ارائه شده در مشخصات محصول را پذیرفت.
گواهی استاندارد کالا
استاندارد در واقع یک گواهی برای اصالت کالا است که مشتریان یا تجار را نسبت به صادرات و واردات ترغیب می کند. می توان گفت که استاندارد باعث می شود که سازگاری بین محصولات افزایش یافته و امکان استفاده از محصولات متنوع فراهم شود. فرض کنید که می خواهید با یک تاجر کار کنید و کالای خود را به او فروخته و به کشور مقصد صادر نمایید.
در چنین شرایطی او از شما خواهد پرسید که آیا نسبت به اخذ استاندارد کالا اقدام کرده اید و کالای شما دارای استاندارد ملی و استاندارد بین المللی می باشد که تمامی این سوال ها به اخذ گواهی بازرسی و استانداردهای لازم برای کالا برمی گردد. پس اهمیت وجود استاندارد برای تمامی کالاها مهم و حیاتی است و اصالت پروفرما را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر این استانداردها نبودند، تجارت های بین المللی در زمان ترخیص کالا با مشکلات زیادی روبرو می شدند.
انواع استاندارد کالا
استانداردهای پایه
استانداردهای پایه به مجموعه ای از استانداردها گفته می شود که ایمنی عمومی کالا را با توجه به مفاهیم، اهداف و الزامات تعیین می کنند. به طور مثال تمامی استانداردهایی که در زمینه ارزیابی و مدیریت ریسک و کیفیت محصول به کار می روند، از این نوع هستند. به منظور اخذ و دریافت استاندارد کالا از شما سوالاتی پرسیده می شود که مشخص شود کالا دارای استانداردهای پایه می باشد یا اینکه در این زمینه خطراتی داشته و باید بازرسی کالا صورت گیرد.
استانداردهای گروه
این استانداردها به جنبه ها و مواردی که برای خانواده ای از محصولات مشابه به کار می رود، تدوین شده است. این استانداردها برای همه محصولات کاربرد ندارند بلکه برای تعدادی از محصولات به کار می روند. مثلا استریل بودن وسایل پزشکی و ریسک عفونت زایی در این محصولات از جمله استانداردهای گروه به حساب می روند. اگر این استانداردها به خوبی تایید نشود، ترخیص کار گمرک را با مشکلاتی برای ترخیص کالا روبرو می سازد.
استانداردهای محصول
این استاندارد در واقع شامل استانداردهای پایه و گروه است که ایمنی و عملکرد یک محصول را بیان می کند. به طور مثال استانداردهای ماشین تزریق پلاستیک درمورد ویژگی ها، ایمنی و عملکرد این محصول تاییدیه ها و نکاتی را شامل می شود. inspection یا بازرسی کالا به منظور تایید استاندارد کالا در این زمینه حساسیت هایی دارد و همه چیز باید دقیق و درست ارائه شود.
استانداردهای اجباری و اختیاری
استاندارد کالا به دو دسته اجباری و اختیاری تقسیم می شود. بیشتر استانداردهای کالاها اختیاری هستند اما گاهی یک استاندارد از طریق یک صنف، صنعت یا دولت به عنوان استاندارد اجباری مشخص می شود. استاندارد اجباری در واقع یک ضابطه است و اگر به صورت قانون درآید، اصالت فروشنده را در زمان اخذ بازرسی کالا مشخص می کند.
گاهی این استانداردها با توجه به شرایط یک منطقه اجباری می شوند اما تمامی تبعات ناشی از اجباری شدن یک استاندارد باید توسط مراجع اخذ استاندارد کالا مورد توجه قرار بگیرد. کسانی که در زمینه تولید محصول و کالا فعالیت دارند باید جامعه ممیزی را در نظر داشته باشند.
استانداردهای ملی
استانداردهای ملی به آن دسته از استانداردهایی گفته می شود که در یک کشور استفاده می شود. مثلا استانداردهایی که در زمینه ورود کالا داریم از این قبیل است.
استانداردهای بین المللی
استانداردهای بین المللی یعنی استانداردهایی که در تمامی دنیا قابل کاربرد هستند. وجود و پذیرش یک استاندارد بین المللی ممکن است در یک منطقه انجام شده و در منطقه ای دیگر انجام نشود و هیچ اجباری در این زمینه نیست.
انواع بازرسی کالا
بازرسی کالا انواع مختلفی دارد که هر کدام ویژگی های خاصی دارند. در این بخش از بررسی استاندارد کالا به معرفی انواع بازرسی می پردازیم.
بازرسی حین تولید
بسیاری از کالایی که استاندارد آنها پس از تولید قابل تعیین نباشد را از طریق بازرسی در حین تولید مورد بررسی قرار می دهند. این بازرسی فنی و کیفی به طور متوالی یا دائم توسط نماینده شرکت بازرسی، انجام می گیرد. این کار باعث می شود که در حین کار تمامی نواقص کالا مشخص و برطرف شوند تا استانداردهای لازم را داشته باشند.
بازرسی در مبدأ
به این بازرسی و گواهی آن، COI یا بازرسی کالا در مبدأ گفته می شود. بر این اساس از استاندارد کالا و مطابقت آن با قوانین در مبدأ و پیش از حمل و نقل اطمینان حاصل می شود. کشور ما در این زمینه بسیار حساس عمل کرده و اگر این خرید توسط تاجران بر اساس اعتبار اسنادی انجام شده باشد، نیاز به اخذ و ارائه گواهی LC وجود دارد.
بازرسی پیش از حمل
خریدار باید از استاندارد کالا پیش از حمل مطمئن شود. به همین منظور خریدار از این طریق از حجم، تعداد، کیفیت و مشخصات کالاها اطمینان حاصل می کند. به این بازرسی PSI یا بازرسی پیش از حمل کالا می گویند. این بازرسی می تواند از زمان بسته بندی آغاز گردد و تا زمان بارگیری ادامه پیدا کند.
بازرسی در مقصد
بعضی از محصولات بدون اخذ بازرسی کالا به کشور مقصد ارسال می شوند و در کشور مقصد قبل از اظهار کالا در گمرک، مورد بازرسی قرار می گیرند. در چنین زمانی گواهی بازرسی در مقصد کالا برای این محصولات صادر می گردد.
بازرسی ظاهری
این نوع بازرسی برای ارائه به بانک مرکزی و اخذ گواهی IC انجام می شود. بر این اساس کالاها از نظر ظاهری در گمرک مبدأ یا مقصد مورد بررسی قرار می گیرند. روش پرداخت بانکی و اخذ گواهی آن برای ترخیص کالا در سامانه EPL بسیار با اهمیت است و در روند اخذ استاندارد کالا باید مورد توجه قرار گیرد.
چه زمانی نیاز به اخذ بازرسی کالا داریم؟
وقتی ارزش یک کالا زیاد باشد و یا اینکه استانداردهای آن بسیار حائز اهمیت بوده و کیفیت آن را تحت تاثیر قرار دهند، باید بازرسی کالا صورت گیرد و گواهی مربوط به آن گرفته شود.
بدین وسیله مشتری اطمینان حاصل می کند که کالا یا محصول کاملا با کیفیت است و ویژگی های آن مطابق با نیاز وی می باشد. به جهت گشایش اعتبار اسنادی باید گواهی های لازم توسط بانک مرکزی اخذ شود و سایر مراحل و استانداردهای لازم باید بازرسی شده و مورد تایید قرار بگیرند.
جمع بندی
استاندارد کالا در زمینه صادرات و واردات بسیار حائز اهمیت است و کسانی که در زمینه تجارت بین المللی فعالیت دارند باید با این استانداردها به خوبی آشنا شوند و نسبت به اخذ آنها اقدام نمایند. داشتن گواهی های استاندارد معتبر، به پیشرفت یک برند و یا شرکت کمک می کند و باعث می شود که محصولات آن به طور جهانی به فروش برسند.
هر کشوری بعضی از استانداردها را به عنوان استاندارد اجباری در نظر می گیرد که تمامی کسب و کارها در زمینه خود باید این استانداردها را رعایت کرده و برای اخذ مجوزهای لازم در این زمینه اقدام کنند. اخذ استاندارد کالا یک شیوه برای اطمینان از کیفیت محصولات است زیرا بر اساس هر یک از استانداردها بخشی از فرآیندها و مواد اولیه مورد استفاده در محصول تایید می شوند. برای اخذ گواهی استاندارد باید با شرکت های فعال در این زمینه همکاری انجام دهید تا مراحل بازرسی کالا به درستی صورت گیرد.