استاندارد واردات و صادرات انواع کاغذ بستگی به قوانین و مقررات کشورهای مختلف دارد. در اینجا به طور کلی به برخی از مواردی که ممکن است در این زمینه مورد استفاده قرار بگیرند، اشاره خواهیم کرد.
انواع استاندارد کاغذ
انواع مختلفی از کاغذ وجود دارند که به صورت عمده به دو دسته کاغذهای خمیری و کاغذهای چوبی تقسیم می شوند.
شناسایی انواع کاغذ
کاغذهای خمیری
این دسته از کاغذها شامل کاغذ مجله، کاغذ روزنامه، کاغذ دفتر، کاغذ دیواری، کاغذ مخصوص هنر و… هستند. این کاغذها از موادی مانند خمیر کاغذ، سلولز و نسکافه ساخته می شوند.
کاغذهای چوبی
این دسته از کاغذها شامل کاغذ پاکتی، کاغذ کپی، کاغذ چاپگر، کاغذ فتوگرافی، کاغذ مبلمان و… هستند. این کاغذها از موادی مانند چوب، خمیر کاغذ، سلولز و نسکافه ساخته می شوند.
همچنین، برای شناسایی کاغذها می توان از اطلاعاتی مانند وزن، ضخامت، نوع روکش، نوع خمیر و سلولز و… استفاده کرد.
استاندارد ISO (International Organization for Standardization) برای کاغذ با عنوان “ISO 216” است که برای تعیین ابعاد استاندارد برای برش و اندازه بندی کاغذ به کار می رود. این استاندارد شامل سری A، B و C است و برای واحدهای اندازه گیری میلی متر استفاده می شود.
- سری A شامل اندازه های معمولی کاغذ مانند A4، A3، A5 و غیره است. اندازه های این سری با شکل مستطیلی با نسبت طول به عرض 1:√2 تعیین شده است. به عبارت دیگر، برای تولید هر اندازه جدید در سری A، باید کاغذ با اندازه A0 (معمولاً 1 متر × 1.414 متر) را به نسبت ۱:۲ دو برش داد و به اندازه جدید برش دهید. سپس ابعاد جدید به نسبت قبلی طول و عرض 1:√2 دارند.
- سری B برای کاغذهای کارتنی استفاده می شود و به طور مشابه با سری A طراحی شده است. اندازه های این سری با شکل مستطیلی با نسبت طول به عرض 1:√2 تعیین شده است.
- سری C برای کاغذهای پوستری استفاده می شود و ابعاد آن با نسبت طول به عرض 1:√2 و با ابعادی بزرگتر از سری A تعیین شده است.
همچنین، استاندارد ISO 9706 برای کاغذهای دوامدار و استاندارد ISO 12647 برای چاپ رنگی نیز وجود دارد که در صنعت چاپ و انتشار استفاده می شوند.
به طور کلی، استاندارد ISO برای انواع استاندارد کاغذ در چندین زمینه مورد استفاده قرار میگیرد، به شرح زیر:
- 1. استاندارد ISO 216 برای تعیین ابعاد استاندارد برای برش و اندازه بندی کاغذ به کار میرود، که در بخش قبل به آن اشاره شد.
- 2. استاندارد ISO 186 تعیین مواردی مانند کیفیت سطح کاغذ، جذب جوهر، نرخ جذب آب، قدرت پایداری، میزان تغییر رنگ، میزان بندپایی و دوام را بررسی میکند.
- 3. استاندارد ISO 12647-2 برای چاپ رنگی استفاده میشود و مشخصاتی مانند رنگها، مقدار جوهر، نوع کاغذ و غیره را برای چاپ رنگی مشخص میکند.
- 4. استاندارد ISO 9706 برای کاغذهای دوامدار به کار میرود. این کاغذها باید بتوانند در شرایطی که رطوبت و دمای آنها تغییر کرده باشد، دوام بیشتری داشته باشند.
- 5. استاندارد ISO 15390 برای کاغذهای آرشیوال به کار گرفته میشود که باید بتوانند در شرایط طولانی مدت حفظ شوند و دوام بیشتری داشته باشند.
- 6. استاندارد ISO 18916 برای محافظت از کاغذها و اسناد مهم در برابر خوردگی و تخریب به کار میرود.
- 7. استاندارد ISO 15311 برای کاغذهای مورد استفاده در صنایع غذایی همچون بستهبندی و مواد اولیه به کار میرود.
- 8. استاندارد ISO 15309 برای کاغذهای استفاده شده در صنعت چاپ و نشر و مجلات به کار میرود.
- 9. استاندارد ISO 187 برای تعیین وزن کاغذ به کار میرود و وزن کاغذ به دو صورت از جمله وزن گرم بر متر مربع و وزن پوند بر ریم را مشخص میکند.
همچنین، استانداردهای دیگری نیز برای کاغذهای مختلف وجود دارد که برای تعیین کیفیت و مشخصات کاغذها از آنها استفاده میشود.
برای صادرات یا واردات کاغذ در ایران، شرکتها باید مطابق با قوانین و مقررات وزارت صنعت، معدن و تجارت عمل کنند. برای این منظور، شرکتها باید در ابتدا به منظور ثبت نام در سایت وزارت صنعت، معدن و تجارت به آدرس www.tpo.ir مراجعه کنند و ثبت نام خود را انجام دهند.
سپس، باید به منظور اخذ مجوز صادرات یا واردات به دفتر معاملات خارج از کشور و یا دفتر معاملات داخل کشور مراجعه کرده و مدارک مورد نیاز را به دفتر معاملات ارائه کنید. مدارک مورد نیاز شامل مواردی مانند مجوز صادرات یا واردات، مجوز بازرگانی، مشخصات فنی کاغذ، فاکتورهای خرید یا فروش و غیره است.
علاوه بر این، اگر شما به عنوان یکی از تولیدکنندگان کاغذ در ایران قصد دارید کاغذ با استاندارد بین المللی را تولید کرده و به خارج از کشور صادر کنید، باید همه مقررات و معیارهای مربوط به تولید کاغذ با استاندارد های معتبر را رعایت کنید.
در هر صورت، برای صادرکنندگان و واردکنندگان کاغذ در ایران، رعایت استانداردهای مربوط به کاغذ و تهیه مدارک لازم برای صادرات یا واردات، بسیار حائز اهمیت است و به عنوان یکی از عوامل مؤثر در موفقیت در بازار بین المللی تلقی میشود.
برای صادرات یا واردات کاغذ در ایران، شرکتهای صادرکننده و واردکننده باید از انواع استاندارد کاغذ آگاهی داشته باشند و به آنها توجه کنند. برخی از استانداردهای مربوط به کاغذ که باید در صادرات یا واردات آنها رعایت شود، عبارتند از:
- 1. استاندارد ISO 216: برای تعیین ابعاد استاندارد برای برش و اندازه بندی کاغذ به کار میرود.
- 2. استاندارد ISO 536: برای تعیین وزن اساسی کاغذ به کار میرود.
- 3. استاندارد ISO 638: برای تعیین ضخامت کاغذ به کار میرود.
- 4. استاندارد ISO 1974: برای تعیین دوام کاغذ در شرایط آزمایشگاهی به کار میرود.
- 5. استاندارد ISO 2470: برای تعیین نقطه سفیدی کاغذ به کار میرود.
- 6. استاندارد ISO 11475: برای تعیین جذب جوهر کاغذ به کار میرود.
- 7. استاندارد ISO 2471: برای تعیین میزان نفوذ جوهر به کاغذ به کار میرود.
همچنین باید به استانداردهای مربوط به بستهبندی، برچسبگذاری و حفاظت از کاغذ در حین حمل و نقل نیز توجه کنید.
در کل، علاوه بر رعایت استانداردهای مربوط به کاغذ، باید مواردی مانند مالیاتها، گمرک، بیمه و مجوزهای لازم برای صادرات یا واردات را نیز رعایت کنید. همچنین، برای اطمینان از رعایت نکات مربوط به صادرات یا واردات کاغذ، میتوانید با کارشناسان مربوطه در وزارت صنعت، معدن و تجارت و یا دفتر معاملات خارج از کشور و داخل کشور مشورت کنید.